>>
>>
סימפטומים וגורמים נפוצים לכאבי טן בצד שמאל שמצריכים רופא

סימפטומים וגורמים נפוצים לכאבי טן בצד שמאל שמצריכים רופא

שתפו

כאבי בטן בצד שמאל הם בדרך כלל סימן לעודף גזים או עצירות. מצבים בריאותיים אחרים שעלולים לגרום לכאב באזור זה כוללים מחלות במערכת העיכול, כמו דיברטיקוליטיס (מחלת הסעיפים), בקע בטן והפרעות עיכול. נשים במיוחד יכולות לסבול מכאבים בצד שמאל במהלך ימי הווסת (מחזור), עם אנדומטריוזיס או ציסטות בשחלות.

כאבי בטן שמאלית יכולים להיות קלים ועוברים אך גם חמורים ודורשים התערבות, כאב יכול להיות חד, מפושט או דוק, קבוע או שמופיע לסירוגין. תסמינים אחרים שיכולים להופיע עם כאב כוללים נפיחות, תחושת כבדות בבטן או גיהוק.

במקרים נדירים, כאב בצד שמאל של הבטן יכול להיות גם סימן להתקף לב, אבל בדרך כלל ישנם תסמינים אחרים, ספציפיים יותר שילוו התקף לב ספציפית, כמו כאבים בחזה המקרינים לבטן, בחילות, קוצר נשימה ונימולים\ כאבים בזרועות.

מקורות הכאבים:

1. עודף גזים בבטן

עודף גזים הוא אחד הגורמים השכיחים ביותר לכאבי בטן. זה קורה לעתים קרובות עם עצירות, מכיוון שכאשר צואה מוקשה נשארת במעיים לתקופות ארוכות יותר, חיידקי המעי מתחילים לתסוס ומשתחררים יותר גזים.

עלייה בגזים יכולה להיגרם גם על ידי בליעת אוויר, כאשר אנחנו מדברים בזמן אכילה, לעיסת מסטיק, או שתיית משקאות מוגזים.

תסמינים קשורים נוספים: נפיחות, תחושת מלאות או כבדות, חוסר תיאבון וגיהוקים.

מלא פתרונות מציעים טיפול ביתר גזים בבטן. אפשר לשתות תה שומר שלוש פעמים ביום, שכן שומר עוזר להפחית גזים במעי, או לעסות ידנית את הבטן כדי לסייע בשחרור גזים. שכיבה על הגב וחיבוק הרגליים עוזרת גם היא לשחרר גזים מהמעיים ביתר קלות. כמו כן, ישנם תרופות אחרות להקלה בעודפי גזים בבטן, שצריכים ייעוץ עם רופא טרם נטילתם.

2. קלקול קיבה

בהפרעות עיכול מזון, כאב מורגש בדרך כלל מספר דקות לאחר הארוחה, ולמרות שהוא נפוץ יותר ככאב בטן עליונה (צמוד לקיבה), הוא יכול להופיע גם בבטן התחתונה.

תסמינים: תחושת צריבה בגרון, נפיחות, בחילות, גיהוקים ועייפות.

פתרון: תה ירוק, שומר או מנטה מסייעים לעיכול ועוזרים להקל על הכאב. כדאי גם לבחור בארוחות קלות יותר הכוללות מזון קל לעיכול, כגון לחם, קרקרים או פירות. תרופות ביתיות נוספות יכולות להקל על התסמינים, כדאי כמובן להתייעץ עם רופא טרם נטילתם.

3. דיברטיקוליטיס – מחלת סעיפים.

זוהי אחת מבעיות המעיים הנפוצות ביותר שעלולות לגרום לכאבים בצד שמאל של הבטן. דיברטיקוליטיס מתרחשת כאשר כיסים קטנים של המעיים, הידועים בשם דיברטיקולה, נדלקים מסיבה כלשהיא, וגורמים לכאב מתמיד.

תסמינים קשורים אחרים: חום מעל 38ºC, אובדן תיאבון, בחילות, נפיחות ותקופות של עצירות ושלשולים.

מה עושים? אם אתם חושדים שיש לכם דיברטיקוליטיס, עליכם לפנות בהקדם האפשרי לבית החולים לקבלת אבחון וטיפול הולם. הטיפול כולל בדרך כלל אנטיביוטיקה ומשככי כאבים. בנוסף, תצטרכו גם לנוח ולאכול תזונה נוזלית, שתאפשר ריפוי של המעי הפגוע. לאחר מכן, מחזירים מוצקים לתזונה באופן הדרגתי.

4. גסטריטיס (דלקת קיבה)

דלקת קיבה יכולה לגרום לכאבים באזור הבטן השמאלית. הסימפטומים הנוספים יכולים לכלול חום, הקאות, שלשולים וקושי בפעילות מעיים. אבחנה מדויקת כוללת בדיקות דם, והדמיות כמו סונוגרפיה או CT.

גסטריטיס (Gastritis): היא דלקת בקיבה הנגרמת על ידי רמות גבוהות של חומציות בקיבה. גסטריטיס יכולה לגרום לכאבי בטן שמאלית, במיוחד לאחר אכילת מזון. בדיקות כוללות, בדיקת נוכחות החלבון של החיידק H. pylori, וגם בדיקות לזיהוי דלקת או כיבים בקיבה.

מחלות הלב: מחלות הלב כמו חסימת עורק הלב השמאלי יכולות לגרום לכאבי בטן שמאלית. דיאגנוזה מותאמת אישית עשויה לכלול בדיקות כמו אלקטרוקרדיוגרמה (ECG), בדיקות דם למדדים כמו פרוטאין-קרדיוטרופי (troponin) ובדיקות הדמיה כמו מיפוי לב.

כאבים בבטן שמאלית אצל נשים:

1. כאבי מחזור

כאבי מחזור שכיחים אצל נשים. הם בדרך כלל מתרחשים 2 עד 3 ימים לפני המחזור ויכולים להימשך עוד 3 עד 5 ימים לאחר תחילת המחזור. בעוד שחלק מהנשים עשויות לא להרגיש אי נוחות עם המחזור שלהן, אחרות יכולות להרגיש כאב חזק שמקרין לצד שמאל או ימין של הבטן.

2. ציסטות בשחלות

למרות שציסטות בשחלות לעיתים רחוקות גורמות לתסמינים כלשהם, ישנן נשים שעלולות להרגיש אי נוחות קלה או כאב קל באזור הציסטה. תסמינים קשורים נוספים: נפיחות, מחזור לא סדיר, בחילות, הקאות, רגישות מוגברת בשד, אי נוחות במהלך יחסי מין וקושי להיכנס להריון.

3. אנדומטריוזיס

אנדומטריוזיס היא בעיה שכיחה יחסית שעלולה לגרום לכאבי בטן עזים, במיוחד לפני ובמהלך המחזור. מכיוון שאנשים עלולים להתבלבל עם סינדרום לפני המחזור או premenstrual syndrome (PMS, חלק מהנשים מגלות שיש להן אנדומטריוזיס רק כשהן מנסות להיכנס להריון, שכן אנדומטריוזיס עלולה לגרום לאי פוריות.

תסמינים קשורים נוספים: כאב חזק במהלך יחסי מין, בעת מתן צואה או מתן שתן, כמו גם דימום לא סדיר ועייפות.

טיפול ותרופות:

הטיפול בכאבי בטן שמאלית תלוי בסוג ובסיבה לכאבים. התרופות והטיפולים האפשריים יכולים לכלול:

  • תרופות לטיפול בדלקות, כמו נוגדי דלקת לכאבים הנובעים מדלקות בקיבה.
  • תרופות לטיפול בגסטריטיס, כמו מונברול (omeprazole) או פמוטידין (famotidine) שמשפרות את פעילות המערכת העיכולית ומקטינות את רמות החומציות בקיבה.

במקרים מסוימים, כמו גידולים בקיבה, ניתן להתחיל בטיפול תרופתי שמרני, או ניתוחי להסרת הגידול, תלוי בסוג, גודל ומיקום הגדול.

זה מה שאתם צריכים לזכור

כאבי בטן שמאלית יכולים להתרחש ממגוון מחלות שונות. האבחנה המדויקת דורשת ייעוץ רפואי מומחה ובדיקות נוספות כמו סונוגרפיה, CT או בדיקות דם. הטיפול יהיה מותאם אישית למחלה הבסיסית ויכול לכלול תרופות לטיפול בדלקות, תרופות לגסטריטיס ובמקרים נדירים, טיפול כירורגי.

כללי

סימפטומים וגורמים נפוצים לכאבי טן בצד שמאל שמצריכים רופא

מהם המאכלים שתוכלו לשדרג בעזרת פולי קפה
כללי

מהם המאכלים שתוכלו לשדרג בעזרת פולי קפה?

שילובים מוצלחים בין יין לאוכל
כללי

השילובים הכי טובים בין אוכל ליין

כך מבשלים היום
כללי

כך מבשלים היום